یادداشت، چالش های روابط بانکی ایران و پاکستان سد راه تجارت آسان

به گزارش یادداشت سریع، بحث راه اندازی مجدد خط لوله گاز صلح از ایران به پاکستان (IP) در روزهای اخیر سبب ایجاد باب همکاری های تازه ای میان دو کشور در زمینه های مالی شده است، اما همچنان موانعی چون نبود کانال بانکی بین دو کشور باعث سنگ اندازی در این جهت شده است.

یادداشت، چالش های روابط بانکی ایران و پاکستان سد راه تجارت آسان

به گزارش دفتر منطقه ای خبرنگاران، حسین محمدی با ارسال یادداشتی نوشت: دو کشور ایران و پاکستان از روابط سیاسی مناسب و مطلوبی برخوردارند. تهران و اسلام آباد همیشه دارای روابط سیاسی در سطوح بالا بوده اند و باید از این ظرفیت در روابط مالی نیز بهره گیرند. در حال حاضر روابط تجاری در سطوحی میان دو کشور در جریان است، طیف گسترده ای از کالاهای وارداتی پاکستان محصولات پتروشیمی تولیدی ایران چون گاز، نفت و سایر مشتقات نفتی چون بوتان و پروپائین است.

اما مدت ها بود که پروژه خط لوله صلح موسوم به (IP) به دلیل فشار قدرتهای دنیای همچون آمریکا و کارشکنی عرب نشینان حوزه خلیج فارس پیشرفتی نداشته و تماسهای دیپلماتیک دو کشور حاصلی نداشته است؛ لیکن این فشارها تنها به همین مساله ختم نشده است بلکه در زمینه جابه جایی و انتقال پول از پاکستان به ایران در خرید گالونی به صورت تن توسط شرکت های خصوصی پاکستانی نیز با مشکل روبرو هستیم.

هرچند این روزها خبرهای خوشی حاکی از اقدام به راه اندازی مجدد این پروژه و همین طور افتتاح شعب بانک های ایران و پاکستان به گوش می رسد و در الحاقیه های جدیدی به قرارداد انتقال گاز از ایران به پاکستان اضافه شده است، اما تا عملیاتی شدن آن موقع زیادی باقی مانده است.

در کنار این ها مسئولین که بارها از زمان افتتاح این پروژه الحاقیه های جدیدی را امضا نموده اند قول داده اند که به زودی انتقال گاز ایران به پاکستان را می تواند وارد مراحل تازه ای نمایند.

از طرفی مقامات پاکستانی نیز بارها به رسانه های داخلی خود اعلام نموده اند که ایران هرگز به دلیل تاخیر در تکمیل پروژه از پاکستان شکایت نخواهد نمود و اسلام آباد دیگر مجبور به پرداخت خسارت به ایران نیست و باید سایر تعهدات خود را تا سال 2024 میلادی مطابق قرار داد اجرا کند.

با توجه به اینکه بازارهای دنیای با رکود فراوانی روبرو است به نظر می رسد پیشرفت این پروژه نه تنها برای بازارهای دنیای مفید است بلکه اقتصاد دو کشور پاکستان و ایران را نیز به صورت ویژه تقویت خواهد نمود اما نبود کانال بانکی میان ایران و پاکستان مانع بسیار جدی روابط کنونی است.

هر دو کشور معتقد هستند که ارتباطات بانکی می تواند به توسعه روابط تجاری بیانجامد و دو کشور از ظرفیت های بالایی برای بسط همکاری های تجاری و از آن جمله در زمینه صادرات - واردات برخوردار شوند؛ اما همچنان سطح روابط تجاری به علت همین دست از مسائل با انتظارت فاصله دارد.

رسانه های پاکستانی از پیشرفت چشمگیر پروژه خرید گاز از ایران خبر دادند

عیار 15| آیا توافقات اخیر بانکی سهم ایران از بازار روسیه را فراتر از 0.1درصد می برد؟

در این بین بانک مرکزی بارها آمادگی خود را برای صدور مجوز برای بانک های پاکستانی که به فعالیت در ایران تمایل دارند ابراز نموده است ولی به دلیل قدم نگذاشتن طرف پاکستانی و ترس از جریمه توسط آمریکا این کار تا به امروز صورت نگرفته است.

براساس شواهد چند بانک پاکستانی همچون حبیب بانک و UBL که در ایران دارای نمایندگی فعال هستند تمایل دارند شعبه ای را در ایران افتتاح نمایند. از این رو بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با استقبال از این موضوع، از آمادگی کافی برای صدور مجوز به این بانک ها برخوردار است و به همین دلیل در مقابل بانک ملی ایران نیز از آمادگی کافی برای این امر برخوردار است و مجوزهای لازم را از سوی بانک مرکزی دریافت نموده است تا معاملات را با ارزهای داخلی، ریال یا روپیه پشتیبانی کند تا دیگر نیازی به پاس کاری های حواله بانکی بین صرافان در منطقه ثالثی چون دبی وجود نداشته باشد؛ حتی این روزها طرفین به خوبی به سقوط تدریجی نقش دلار در روابط مالی دنیا به خاطر سیاست های آمریکا واقف هستند و بر انجام مبادلات تجاری بر مبنای روپیه و ریال تاکید دارند.

اتصال سوییچ کارت های بانکی با دیگر کشورهای همسایه یکی دیگر از راه هایی است که می توان در دستور کار بانک مرکزی قرار گیرد چرا که ابزارها و کانال های پرداخت می توانند به توسعه گردشگری دو کشور نیز یاری نمایند همان طور که اکنون کارت های بانکی ایران و روسیه به یکدیگر متصل است و همین اقدام با قطر، ترکیه و عمان نیز در شرف عملیاتی و اجرایی شدن است، از این رو می توان براساس سیاست ها و مقررات های پاکستان این طرح را برای روابط بین دو کشور نیز اجرایی و عملیاتی کرد.

در انتها باید گفت به رغم همسایگی و قرابت عمیق ملت های دو کشور و شیب ملایم پیشرفت، مناسبات مالی و تجاری ایران و پاکستان همچنان در سطح پایینی واقع شده است که باید دلایل آن موشکافی گردد که یکی از دلایل آن ریسک طرف پاکستانی برای انتقال پول به ایران و دور زدن تحریم های بانکی از راستا ارسال پول از اسلام آباد به دبی است، واضح است مادامی که روابط بانکی میان دو کشور به طور کامل برقرار نگردد، برقراری روابط کارگزاری نیز میسر نخواهد بود.

در هر حال ظرفیت های بزرگی برای همکاری های مشترک دو کشور در حوزه های مالی فراهم است، از این رو دو کشور باید به سمت برقراری تجارت آزاد گام بردارند و برای اجرایی کردن آن نیز دولت های دو کشور باید همت نمایند و موانعی چون مساله بین بانکی را هر چه سریعتر حل نمایند.

.

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 4 آبان 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: fastnote.ir شناسه مطلب: 398

به "یادداشت، چالش های روابط بانکی ایران و پاکستان سد راه تجارت آسان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یادداشت، چالش های روابط بانکی ایران و پاکستان سد راه تجارت آسان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید