کلسترول بالا چه خطراتی دارد و چطور می توان آن را کاهش داد ، فرق کلسترول خوب و بد

به گزارش یادداشت سریع، اغلب بعد از شنیدن واژهٔ کلسترول به یاد بیماری های قلبی می افتیم و آن را مادهٔ مضری می دانیم. اما کلسترول مادهٔ طبیعی در بدن است که در فرایندهای بسیاری مانند ساخت سلول ها و فراوری برخی هورمون ها نقش دارد. اما عوارض ناشی از آن مربوط به مسائل عروقی است که رسوب کلسترول در عروق ایجاد می نماید.

کلسترول بالا چه خطراتی دارد و چطور می توان آن را کاهش داد ، فرق کلسترول خوب و بد

خبرنگاران -یکتا فراهانی: کلسترول بالا مشکل بسیار رایجی است که اغلب نیز علامتی ندارد. اما با بسیاری از مسائل و بیماری های دیگر در ارتباط است. یعنی می تواند باعث بروز مسائل جدی مانند بیماری های قلبی و عروق کرونر گردد. ضمن آنکه افراد مبتلا به کلسترول بالا معمولاً دچار فشار خون بالا هم می شوند. اما می توان با تغییر رژیم غذایی و درمان های دارویی سطح کلسترول خون را در محدوده طبیعی حفظ کرد.

کلسترول

کلسترول ماده ای مومی شکل و چربی مانند به نام لیپید است که در کبد فراوری می گردد و دو نوع خوب HDL و بد LDL دارد که بالارفتن سطح کلسترول بد خون باعث بروز مسائلی جدی مانند حمله قلبی و مغزی خواهد شد.

کلسترول یکی از اجزای اصلی در فراوری ویتامین D و هورمون های مهمی مانند استروژن و تستوسترون است.

کلسترول خوب HDL

حدود یک چهارم تا یک سوم کلسترول خون از نوع HDL یا کلسترول خوب است که بر خلاف نوع LDL یا کلسترول بد مانع حمله قلبی می گردد و کاهش آن در خون خطر حمله قلبی را افزایش می دهد. بعلاوه می تواند با پیشگیری از رسوب کلسترول LDL از انسداد رگ ها جلوگیری کند.

غذاهای افزایش دهنده سطح کلسترول خوب، موادغذایی با مقدار چربی های اشباع کم و سرشار از فیبر هستند که درغلات کامل، ماهی، مغزها و دانه ها، سیب، سیر، لبو، زیتون آووکادو، روغن های گیاهی وشکلات تلخ یافت می شوند.

به طور کلی مواد غذایی حاوی فیبر می توانند به افزایش کلسترول خوب و مدیریت سطح کلسترول کلی بدن یاری نمایند.

کلسترول بد LDL

کلسترول بد مانند بافتی است که کیفیت ندارد. هنگامی هم که از بین می رود، در مراحل ترمیم آن لخته های خونی تشکیل می گردد که منجر به حمله های قلبی و سکته مغزی می گردد.

اسیدهای چرب اشباع شده باعث بالا رفتن کلسترول بد خون می شوند که در چربی های حیوانی موجود در گوشت قرمز، سوسیس و کالباس، جگر، محصولات لبنی، تخم مرغ و …وجود دارد.

اما کلسترول HDL مانع از انجام این اتفاق می گردد، چون باعث راهنمایی کلسترول LDL به سوی کبد می گردد. به همین دلیل کلسترول HDL کلسترول خوب نامیده می گردد چون مانع از خطر بروز سکته و گرفتگی عروق به وسیله کلسترول بد خواهد شد.

نقش کلسترول در بدن

کلسترول بالا از جمله عوامل ابتلا به بیماری قلبی به شمار میرود. به همین دلیل بیماران مبتلا به کلسترول بالا باید با رژیم غذایی سالم، ورزش و دارو سطح کلسترول خون را کاهش دهند.

عوامل افزایش دهنده LDL

رژیم حاوی چربی اشباع و نداشتن فعالیت بدنی منجر به افزایش وزن و بالا رفتن کلسترول خون می گردد. بعلاوه ابتلا به برخی بیماری ها مانند دیابت، کم کاری تیروئید، بیماری های کبدی و کلیوی و مصرف زیاد الکل می توانند باعث بالا رفتن کلسترول بد خون شوند. ضمن اینکه ژنتیک هم عامل مهمی در این خصوص به شمارمی رود.

روش های کاهش LDL

اصلاح شیوه زندگی یعنی جلوگیری از افزایش وزن و کاهش مصرف مواد غذایی حاوی چربی اشباع می تواند باعث کاهش LDL گردد. استفاده بیش از حد از انواع فست فودها، چیپس و پفک، افزودنی های خوراکی و مواد نگهدارنده، کلوچه، بیسکویت و انواع غذاهای سرخ شده نیز می تواند مانع از کاهش کلسترول بد گردد. در صورتی که افزایش فیبر در رژیم غذایی و مصرف بیشتر میوه ها و سبزیجات می تواند در کاهش کلسترول بد مؤثر واقع گردد.

روش های افزایش HDL

دریافت اسیدهای چرب امگا 3، مصرف دو تا سه بار ماهی در هفته و استفاده از انواع میوه ها و سبزیجات رنگی حاوی آنتی اکسیدان می تواند به بهبود مقدار HDL یاری کند. داشتن فعالیت های بدنی روزانه و ترک سیگار و الکل هم در این خصوص مؤثر است.

اما استفاده بیش از حد از کربوهیدرات های ساده مانند انواع نان های سفید و شیرینی جات می توانند باعث کاهش HDL خون شوند.

درواقع این گونه مواد غذایی مانند کربوهیدرات های تصفیه شده می توانند به مقدار محصولات پرچرب و شیرین برای سلامت قلب خطرناک باشند. به همین دلیل هم وقتی بیماران دیابتی مصرف کربوهیدرات و قندهای ساده را کاهش می دهند می توانند قند خونشان را کنترل نمایند و در نتیجه سطح HDL خونشان هم افزایش می یابد.

گاهی نیز استرس های مختلف ناشی از حوادث ناگوار می تواند باعث تغییرات موقت و افزایش کلسترول گردد. ضمن آنکه کاهش کلسترول خوب معمولاً بر اثر سوء تغذیه، بیماری های کبدی و ابتلا به سرطان مشاهده می گردد.

منبع:

https: //www. nhs. uk/conditions/high-cholesterol/how-to-lower-your-cholesterol/

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 15 بهمن 1401 بروزرسانی: 15 بهمن 1401 گردآورنده: fastnote.ir شناسه مطلب: 2382

به "کلسترول بالا چه خطراتی دارد و چطور می توان آن را کاهش داد ، فرق کلسترول خوب و بد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کلسترول بالا چه خطراتی دارد و چطور می توان آن را کاهش داد ، فرق کلسترول خوب و بد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید