تدوین نظام حکمرانی داده در کشور
به گزارش یادداشت سریع، به گزارش خبرنگاران به نقل از سازمان فناوری اطلاعات ایران، صبح امروز نشستی با حضور معاون وزیر ارتباطات، معاون سیاستگذاری و اعتباربخشی، نمایندگان دستگاه ها و برخی خبرگان با هدف طراحی و تدوین نظام حکمرانی داده کشور برگزار گشت.
در این نشست که در واقع نخستین جلسه کارگروه طراحی نظام حکمرانی داده به شمار می رفت، دکتر محمد خوانساری، رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران با مروری بر مقدمات طرح بیان داشت: سند راهبردی جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی در افق 1410 مصوب مرداد سال جاری در شورای عالی فضای مجازی به توصیف ارزش ها، چشم مقدارا، اهداف و اقدامات کلان می پردازد. این سند بر مبنای سایر اسناد راهبردی موجود در کشور، چشم انداز سایر کشورها در این حوزه، تحلیل وضع موجود و مطلوب و تحلیل اسناد بالادستی با همکاری دستگاه های مربوطه و نیز دانشگاه ها تهیه شده است و به عبارت دیگر، سندی است که چهارچوب حرکتی فضای مجازی کشور و اقدامات دستگاه ها را به طور کامل روشن می کند.
وی با تاکید بر این که دو اقدام از مجموع اقدامات و طرح های کلان شناسایی شده در این سند به سازمان فناوری اطلاعات ایران محول شده است، در بیان جزئیات بیشتر توضیح داد: به طور کلی 39 اقدام کلان در این سند شناسایی شده است و در هر اقدام کلان، دستگاه متولی، دستگاه همکار و مرجع تصویب مشخص شده است. دو اقدام از مجموع اقدامات ذکر شده در این سند شامل طراحی دولت هوشمند و طراحی نظام حکمرانی داده است که به سازمان فناوری اطلاعات ایران از طریق وزارت ارتباطات واگذار شده است.
به گفته وی، نظام حکمرانی داده شامل موضوعاتی مانند انبارش، پردازش، تبادل، به اشتراک گذاری، تنظیم گری، بهره برداری، امنیت، مالکیت، حریم خصوصی، طبقه بندی داده ها و کلان داده ها است که طی آن سازمان فناوری اطلاعات ایران به عنوان متولی و 9 دستگاه دیگر به عنوان همکار در نظر گرفته شده اند که البته با توجه به شناختی که از حوزه وجود دارد از برخی دستگاه های دیگر با هدف شناخت مسائل و مسائل این حوزه نیز دعوت به همکاری شده است.
در ادامه این نشست، دکتر حامد منکرسی، معاون سیاستگذاری و اعتباربخشی با اشاره به این که یکی از اسنادی که می تواند در پیشرفت فضای مجازی کشور بسیار مؤثر باشد، نظام حکمرانی داده است، تصریح داشت: تشکیل این کارگروه، نخستین گام برای طراحی نظام حکمرانی داده است و پس از این در دو مرحله با همکاری مرکز ملی فضای مجازی تصویب سند میسر خواهد شد. مرحله اول، چهارچوب کلی و شاکله اصلی سند است که در این کارگروه تدوین و تصویب می شود و در گام بعدی به شورای عالی فضای مجازی برای اخذ تأیید نهایی ارائه می شود.
وی در ادامه اضافه کرد: حکمرانی داده از جنبه های مختلفی مورد بررسی قرار می گیرد، اما در کشور ما از دو بعد مورد توجه قرار می گیرد. یک بعد حکمرانی بر داده است و بعد دیگر حکمرانی مبتنی بر داده است که هر دو باید در سند مورد توجه قرار بگیرند. تحکیم و تقویت حکمرانی فضای مجازی، قاعده مندسازی دسترسی به داده ها، بهینه سازی و افزایش کارآمدی نظام تصمیم گیری کشور، ارتقای سطح هوشمندی در تصمیم گیری نظام های ملی کشور و مواردی از این قبیل، اهدافی هستند که در سند راهبردی کشور در فضای مجازی مورد توجه قرار گرفته اند و ریشه آنها در نظام حکمرانی داده کشور گنجانده شده است.
منکرسی در خاتمه با توجه به مقدار اهمیت نظام حکمرانی داده در میان 39 اقدام کلان، خواستار مشارکت فعالانه اعضای این کارگروه شد.
منبع: خبرگزاری مهر