طرز تهیه چرتمه؛ خورش سنتی سمنان

به گزارش یادداشت سریع، با طرز تهیه یکی از غذاهای خوش طعم و بی نظیر سمنانی به نام چرتمه آشنا شوید و با طبخ این غذای متفاوت، مهمانانتان را شگفت زده کنید.

طرز تهیه چرتمه؛ خورش سنتی سمنان

چرتمه، یکی از خورش های محلی استان سمنان است که با دنبه و جگر سیاه تهیه می گردد. از دیگر مواد تشکیل دهنده این غذای متفاوت، چرب و پرکالری می توان به سیر، ماست، نمک و ادویه اشاره نمود. این غذا شباهت زیادی به واویشکا و جغور بغور دارد. طبخ چرتمه به زمان کمی احتیاج دارد و شما می توانید به راحتی آن را در خانه درست کنید. با ما همراه شوید تا با طرز تهیه این غذای سریع و ساده آشنا شوید.

از طرز تهیه چرتمه بیشتر بدانید:

  • مواد لازم چرتمه
  • طرز تهیه چرتمه
  • نکات مهم برای طبخ چرتمه
  • فواید و معایب استفاده از جگر
  • سفر به استان سمنان با طعم چرتمه

مواد لازم چرتمه

برای 4 نفر

  • 500 گرم جگر سیاه گوسفندی ریز خردشده
  • 100 گرم دنبه ریز خردشده
  • 300 گرم ماست
  • 1 عدد پیاز پوست کنده و خلالی خردشده
  • 4 عدد فلفل کبابی ریز خردشده
  • 5 حبه سیر پوست کنده و ریز خردشده
  • نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه لازم
  • 1 قاشق غذاخوری روغن سرخ کردنی

طرز تهیه چرتمه

1. پیازها را داخل روغن بریزید و تفت دهید تا نرم شوند. سپس زردچوبه را به آن بیفزایید.

2. جگر و دنبه های ریز خردشده را داخل ماهیتابه بریزید و با پیاز هم بزنید و آن ها را به مدت پنج دقیقه تفت دهید. سپس فلفل های خردشده را به آن اضافه کنید و هم بزنید.

3. نمک و فلفل سیاه را طبق مزاج خود به غذا اضافه کنید تا مزه دار گردد. مخلوط مواد را روی حرارت میانه گاز به مدت سه دقیقه دیگر هم بزنید و سپس از روی گاز بردارید.

4. مواد داخل ماهیتابه را در یک ظرف مناسب بریزید و با گوشت کوب، آن ها را له کنید.

5. در همین حین، سیر و ماست را در یک کاسه کوچک با هم مخلوط کنید و سپس آن ها را به جگر، دنبه و پیاز له شده بیفزایید.

6. چرتمه آماده است و می توانید آن را همراه با برنج زعفرانی، سبزی خوردن و چند قاچ لیمو ترش سرو کنید.

نکات مهم برای طبخ چرتمه

طبخ چرتمه پلو، فوت و فن های خاص خود را دارد که شامل موارد زیر می گردد:

  • جگر به نسبت گوشت، دیرتر هضم می گردد؛ اما مصرف آن به علت وجود آهن، برای افرادی که مشکل کم خونی دارند، بسیار مفید است.
  • شما می توانید به جای استفاده از جگر گوسفندی از جگر گاو بهره ببرید؛ البته در نظر داشته باشید که جگر گوسفند، راحت تر هضم می گردد.
  • علت استفاده از فلفل در طرز تهیه چرتمه، یاری به هضم جگر است.
  • شما می توانید از دارچین هم در طبخ چرتمه بهره ببرید.

فواید و معایب استفاده از جگر

  • جگر سیاه یا کبد، منبع غنی ویتامین های گروه B، A، C، D، اسید فولیک، آهن، روی، مس، منگنز، سلنیوم و فسفر است.
  • کارشناسان تغذیه، پروتئین موجود در جگر سیاه را از نظر ارزش غذایی، هم ردیف با پروئین گوشت در نظر می گیرند. البته آهن جگر، دو تا سه برابر گوشت گاو است و به همین علت، جگر، چربی بیشتری دارد. در نظر داشته باشید که کلسترول جگر سیاه نیز، دو برابر گوشت قرمز است و باید در مصرف آن، زیاده روی نکرد.
  • ویتامین B12 جگر برای رشد طبیعی، نگهداری و سلامت بافت های عصبی و برای عمل طبیعی تشکیل خون ضروری است. این ویتامین بعلاوه بر ژن ها و ساخت سلول ها اثر می گذارد.
  • ویتامین A از گروه ویتامین های محلول در چربی است که به رشد، سلامت پوست، بینایی و بالا رفتن مقاومت بدن در برابر عفونت ها یاری می نماید. این ویتامین بعلاوه موجب حفظ سلامتی مخاط دستگاه تنفسی فوقانی و گوش داخلی می گردد.
  • وقتی فردی بیش از حد مجاز جگر می خورد، مازاد ویتامین A در بدن وی انباشته می گردد و به مرور زمان، افزایش تدریجی این ویتامین، منجر به آسیب دیدگی کبد، خستگی و ناراحتی های دیگر می گردد. توجه داشته باشید که مصرف زیاد جگر در بعضی از افراد باعث بروز مسمومیت ناشی از ویتامین A می گردد.
  • تنها منبع حیوانی حاوی ویتامین C، جگر است. همان طور که می دانید کمبود ویتامین C منجر به خون ریزی لثه، بهبود طولانی زخم ها، خون ریزی های زیرپوستی، خستگی، ضعف و بی حالی می گردد. ضمناً باید بدانید که ویتامین C باعث جذب کامل آهن می گردد.
  • ویتامین E به تقویت مو، رویش مو و سلامت قلب یاری می نماید.

سفر به استان سمنان با طعم چرتمه

چرتمه، یکی از معروف ترین خورش های سمنانی است که بعید است شبیه به آن را تا به امروز دیده یا مزه نموده باشید. به شهر زیبا و دوست داشتنی سمنان سفر کنید و در یکی از رستوران های محلی و دنج این شهر، چرتمه پلو سفارش دهید. بوی وسوسه کننده جگر در کنار طعم بی نظیر سیر، پیاز و دنبه، هر سلیقه ای را راضی خواهد نمود. چرتمه را روی پلو بریزید، چند قطره لیموی تازه روی آن بچکانید و از طعم و مزه بی نهایت خوش خوراک آن لذت ببرید.

آیا پیروز به طبخ چرتمه پلو از مجموعه دستور پخت غذاهای ایرانی شده اید؟ اگر این طرز تهیه را دوست داشتید، حتما زیر همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگر مخاطبان خبرنگاران بنویسید. از قلم نیاندازید که از چرتمه پلوی خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، عکس های آن را با ما به اشتراک بگذارید.

پرسش های متداول

طرز تهیه چرتمه پلو چیست؟

طرز تهیه چرتمه پلو به این صورت است که پیاز، جگر سیاه و دنبه را تفت دهید. به آن ادویه بزنید. وقتی جگر پخت، مواد را بکوبید تا له شوند. ماست و سیر را مخلوط کنید و به مخلوط جگر بیفزایید.

در تهیه چرتمه پلو از چه موادی استفاده می گردد؟

برای تهیه چرتمه پلو به جگر سیاه، دنبه، پیاز، فلفل کبابی، سیر و ادویه احتیاج دارید. پس از تهیه غذا، می توانید آن را در کنار پلو سرو و میل کنید.

منبع: کجارو / مقالات تبیان / aparat.com / سیری در ایران / سیتی پدیا / مپگرد / کجارو
انتشار: 2 دی 1403 بروزرسانی: 2 دی 1403 گردآورنده: fastnote.ir شناسه مطلب: 2561

به "طرز تهیه چرتمه؛ خورش سنتی سمنان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه چرتمه؛ خورش سنتی سمنان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید