روزگار تازه در دنیا عروسک ها
به گزارش یادداشت سریع، تهران (پانا) - فرایند برگزاری هجدهمین جشنواره عروسکی تئاتر یا همان تهران- مبارک، سال جاری از همان اولش با بداقبالی همراه بود.
به گزارش ایران، بعد از شیوع ویروس کرونا و در هاله ای از ابهام قرار دریافت سرنوشت جشنواره ای که قرار بود مرداد ماه برگزار گردد، از دست رفتن گلزار محمدی دبیر جوان و خوشنام جشنواره هم این رویداد را با چالش جدی تری روبه رو کرد تا جایی که در نهایت اعلام شد جشنواره طبق سنوات قبل در مرداد ماه برگزار نخواهد شد و اجرای آن به اسفندماه موکول شد. به هر صورت فراخوان بخش های مختلف منتشر شد و با اعلام اینکه به صورت نمادین و به احترام دبیرجوان و فقید این جشنواره، همچنان دبیری جشنواره با گلزار محمدی خواهد بود، مهدی حاجیان به عنوان مدیر اجرایی کارهای جشنواره معرفی و کارها روی ریل برگزاری افتاد آن هم در شرایطی که همه چیز باید به خاطر محدودیت های کرونایی جور دیگری دیده و پرداخته می شد.
فرصت سازی از دل محدودیت
مهدی حاجیان دبیراجرایی این جشنواره ضمن تأکید بر چالش های پیش روی جشنواره سال جاری، با ابراز خوشحالی از برگزاری جشنواره با وجود محدودیت ها آن را فرصتی می داند تا ایده ها و ابتکارات تازه در این حوزه مورد آزمایش و امتحان قرار بگیرند. حاجیان می گوید: طبیعتاً دشواری ها کم نیست اما تمامی کسانی که دغدغه این جشنواره و بچه ها را دارند، در هر جا و جایگاهی خوشبختانه به صورت مستقیم و غیرمستقیم از جشنواره حمایت کردند و آثار در بخش های مختلف به مراحل نهایی داوری رسید و با پیشرفت خوب کارها در مراحل مختلف، طبق زمان بندی مقرر جشنواره نیمه اول اسفندماه در بسترهای مجازی برگزار خواهد شد.
دبیر اجرایی هجدهمین جشنواره تهران مبارک از اضافه شدن بخش هایی به جشنواره سال جاری می گوید که یکی از این بخش ها، بخش مسابقه و نمایشگاه عکس است که به گفته او، این بخش هم به صورت مجازی در دسترس قرار خواهد گرفت. حاجیان از بخش پژوهش هم به عنوان یکی از بخش هایی یاد می نماید که سال جاری و با توجه به شرایط نگاه ویژه ای به آن شده است. او می گوید: علاوه بر بخش پژوهش، برگزاری کارگاه های آموزشی را هم دربخش های جنبی، اما مهم خواهیم داشت که سعی شده در این بخش (که به صورت مجازی برگزار می گردد) طبق نیازسنجی های اجرا شده با همفکری استادان این حوزه، قدمی مهم و مؤثر برداریم. او درباره برگزاری هفت کارگاه آموزشی و همایش های مختلف و ارائه مقالاتی توسط استادان حوزه نمایش عروسکی، با تأکید بر موضوعات جدید و میان رشته ای و البته بخش صحنه ای هم توضیحاتی می دهد.
روزگار تازه، قواعد تازه
یکی از کارگاه های جشنواره سال جاری، کارگاه بیان تصویری عروسک در قاب است که امیر سلطان احمدی، کارگردان و مدرس تئاتر آن را برگزار می نماید. سلطان احمدی از برگزاری کارگاه به صورت آنلاین خبر می دهد و می گوید: به دلیل شرایطی که سال جاری برجشنواره حکمفرماست، مجبوریم کارگاه را به صورت مجازی برگزار کنیم و حتماً چنین کاری، باخودش تجربه های جدیدی خواهد آورد که ما از 18 تا بیست وپنجم دی ماه میزبان مخاطبان خود در این کارگاه و این تجربه ها خواهیم بود. سلطان احمدی معتقد است: نباید دست روی دست گذاشت که کرونا برود و بعد آغاز به کار کنیم. اتفاقاً در این بزنگاه ها و زمان هاست که ذهن آدمی دنبال ایده ها و خلاقیت های تازه می رود و می گردد امیدوار بود که بستری متفاوت برای ارائه آثار پیدا کنیم. یکی از آنها همین بسترهای آنلاین است که تا امروز تجربه ای در آنها نداشته ایم. دقیقاً وقتی وارد این حوزه های تازه می شویم فراز و فرود های این تجربه جدید و چالش تازه دست مان می آید و با چنین تجربه ای است که می توانیم افق های تازه را ببینیم و به نظر من این افق ها کامل، مثبت و در خدمت هر کار هنری خواهد بود. روزگار تازه، قواعد تازه خودش را دارد و ما هم باید شجاع باشیم چون بدون تردید اجرای نمایش عروسکی و جان بخشی به عروسک در قاب تصویر با چیزی که پیش تر روی صحنه اتفاق می افتاد تفاوت بسیار دارد و حالا ما در کارگاه هایی مختلف و خود من در کارگاهی که برگزار خواهم کرد روی این تفاوت ها و چگونگی اجرای آنها تأکید خواهم داشت و اجرای آنلاین را آموزش خواهم داد.
تعامل و گفت وگوی مجازی
حاجیان در انتها درباره بخش صحنه ای هجدهمین جشنواره عروسکی تهران- مبارک می گوید: طبیعتاً بخش اصلی ما آثاری است که برای جشنواره سال جاری فراوری خواهند شد، اگرچه از آثاری که سال گذشته فراوری شده اند نیز در جشنواره سال جاری خواهیم داشت و به تفکیک، آثار داوری و در نهایت برگزیدگان هر بخش اعلام خواهند شد که در بخش صحنه ای، این آثار، آثاری هستند در سه بخش مخاطب بزرگسال، کودک و نوجوان و خردسال. حاجیان در این گفت وگو ضمن تشریح آخرین خبرها از شرایط بخش های مختلف، از بخش اجرا در فضای باز و نمایش های عروسک سنتی که استقبال خوبی از فراخوان ها شده نیز سخن می گوید و شرایط بازبینی آثار سال جاری را با توجه به شرایط فعلی این طور تشریح می نماید: در سه دوره ای که خانم مرضیه برومند عهده دار مسئولیت دبیری جشنواره بودند اتفاق مبارکی افتاد و آن توأم شدن آموزش و بخش بازبینی بود که متأسفانه سال جاری به دلیل شرایط موجود این بخش را نخواهیم داشت. در واقع در دوره های گذشته هنرمندان آموزشی کردن بخش هایی از آثارشان را در حضور هیأت انتخاب اجرا می کردند و با این هیأت تعامل و گفت وگوی حضوری داشتند که نتیجه هم به خروجی آثار برگزیده منتهی می شد و هم در دل خود روش نوینی در آموزش و پرورش هنرمندان در بستر گفت وگو و تعامل داشت. این بخش را هم سال جاری به بستر مجازی بردیم و هنرمندان این حوزه، بخشی از طرح یا اجرای خود را برای ما ارسال کردند و هیأت انتخاب هم براساس این آثار رسیده، کارها را انتخاب و وارد فرایند فراوری کرد.
منبع: خبرگزاری پانا