تیمچه امین الدوله کاشان؛ تجلی گاه معماری اصیل ایرانی

به گزارش یادداشت سریع، احتمالا تا به امروز نام تیمچه امین الدوله کاشان را شنیده اید. این تیمچه که از جاذبه های گردشگری کاشان محسوب می گردد، یکی از بناهایی است که پس از بازسازی به بازارهای کاشان اضافه شد، چرا که بازار تاریخی کاشان پس از زلزله ای که در اواخر قرن دوازدهم هجری قمری به وقوع پیوست، تخریب شد و در زمان قاجار و به همت امین الدوله جانی تازه گرفت. با ما در این مقاله جذاب همراه باشید تا شما را با تاریخچه تیمچه امین الدوله و همچنین معماری تیمچه امین الدوله آشنا کنیم.

تیمچه امین الدوله کاشان؛ تجلی گاه معماری اصیل ایرانی

ساختار

بدون شک، در باب ویژگی های منحصر بفرد و وجوه تمایز این بنا نسبت به بناهای مشابه خود، می توان به شاهکارهای هندسی و معماری فوق العاده اش اشاره نمود، چرا که پس از گذشت صد سال، هنوز کوچکترین رخنه و شکافی در اساس و بنیان این بنا پیدا نشده است. اگر بخواهید از جزئیات معماری تیمچه امین الدوله بدانید، باید گفت که سرای سرپوشیده وسیعی بوده که در سال 1285 و به همت فرخ خان غفاری کاشی ملقب به امین الدوله ساخته شد. حتما تعجب خواهید کرد اگر بدانید که با وجود اینکه کاروانسرای امین الدوله در اختیار سازمان میراث فرهنگی نیست، ولی بدون هیچگونه مراقبت و نظارتی همچنان پابرجا، پایدار و بدون تغییر باقی مانده است.

تنها تغییری که در تیمچه امین الدوله کاشان رخ داد، این است که پنجره هایش که پیش از این به شکل ارسی بودند و هم اکنون به پنجره های چوبی تبدیل شده اند. دو درب چوبی عظیم دارد که یکی از آنها از چهار سو به صحن کوچک هشت ضلعی و دیگری به صحن عظیم مربع مستطیل شکل جنوبی بازار متصل هست.

شهرتی جهانی

در سفر نامه دیولافوای فرانسوی که پس از سفر خود به ایران در رابطه با آثار و ابنیه تاریخی ایرانی به مطالعه پرداخت، این بنا اینگونه توصیف شده است: بازار وسیع بوده و سقفش دارای گنبدهای کوچکی است که به هم پیوسته اند. این کاروانسراها تاجرنشین و غیر از آنهایی هستند که مسافرین در آنها منزل می نمایند. اینها دارای بناهای مجلل و مزینی بوده که یکی از بهترین نمونه های آنها کاروانسرای تازه ای است که تجار ساخته اند. شکل آن مانند منشور مربع القاعده بوده و در دو طرف آن درب ورودی دارد. تمام بنا با آجر پوشیده شده و نمای قشنگی دارد. در سقفش هم سه وزنه عظیم است که بقدر کافی محوطه را روشن می نمایند. این بنای مهم که پر از مال التجاره های گرانبهاست، بهتر از هر گونه احصائیه و محاسبه ای اهمیت تجاری، آبادی و ترقی شهر را نشان می دهد.

آنچه خواندید، تاریخچه تیمچه امین الدوله بود که در تاریخ 29/10/1353 به شماره 1016 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد و یکی از بهترین شاهکارها، نمونه ها و البته نمایندگان معماری اصیل ایران در نیمه دوم قرن سیزدهم هجری بحساب می آید.

آدرس: کاشان، تقاطع خیابان بابا افضل و میدان کمال الملک، بازار کاشان

در ادامه بخوانیدکاشان گردی | راهنمای جامع جاذبه های گردشگری کاشان برای سفر به کاشانمنبع: همگردی
انتشار: 19 بهمن 1399 بروزرسانی: 19 بهمن 1399 گردآورنده: fastnote.ir شناسه مطلب: 1485

به "تیمچه امین الدوله کاشان؛ تجلی گاه معماری اصیل ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تیمچه امین الدوله کاشان؛ تجلی گاه معماری اصیل ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید